Biarlah orang lain memuja kaca

Sekali dengar ceramah
wah macam beriman aja penceramah bergelar Habib ini

Dua kali dengar
beriman lah penceramah ni

Tiga kali dengar
sudah nampak belang
perli sana perli sini

empat kali dengar
macam ni penceramah beriman?
tak kenal dunia sebenar
leads a sheltered life
In a so called “Islamic” cocoon

Tak macam Rasulullah saw who had to suffer in a trade ban
kena baling batu kat Thaif
Kena ancam bunuh sampai terpaksa berhijrah ke Madinah

ha ha ha
Kau bukan pendakwah sejati
perli sana
perli sini
disanjung sana
disanjung sini

Aku tahu kau hanya kaca
bukan permata

Biarlah orang lain memuja kaca
hatta ribuan manusia sekalipun
Tidak ku berpaling daripada pendirianku
bahawa kau bukan pendakwah sejati seperti Rasulullah saw

Meskipun kau lulusan Al Azhar
Kau ibarat keldai yang membawa beban buku
Ilmu kamu tidak diamalkan
Lantas akan menghempapmu satu hari nanti

Ada ilmu agama
bukan jadi lagi tawadhu
makin menjadi angkuh dan perasan beriman

Kah kah kah
biarlah Me-layu bodoh dan buta hati menyanjung anta

Yang penting I know your true colours


%d bloggers like this: